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THE NORTH RICE

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THE NORTH RICE

RIZ CORPORATIONが展開する北海道産米のみを扱うブランド
「THE NORTH RICE」

THE NORTH RICEは、北海道産米の中でも特に美味しいお米ができる産地の中から特別美味しい米づくりをしている農家さんを厳選し直接仕入れをしています。

また実際に米農家さんと一緒に田植えや収穫もさせていただき、美味しいお米づくりのお手伝いにも取り組んでいます。

THE NORTH RICEでの取り扱い品種は
特Aランクのゆめぴりか・ななつぼし・ふっくりんこの3種類になります。

【THE NORTH RICE】brand developed by【RIZ CORPORATION】 that handles only Hokkaido rice.

【THE NORTH RICE】carefully selects and directly purchases from farmers who produce especially delicious rice from among the production areas of Hokkaido rice that can produce particularly delicious rice.

In addition, we actually plant and harvest rice together with rice farmers, and we are also working to help make delicious rice.

There are 3types of brands that are handled “Yumepirika,” “Nanatsuboshi,” and “Fukkurinko,” all of which are RANK A !

HASAKAKE
THE NORTH RICE | はさかけ米

RIZ CORPORATION が展開する北海道産米のみを扱うブランド「THE NORTH RICE」では「はさかけ米」作りに取り組んでいます。

「はさかけ米」とは、竹や木で組んだ「はさ」に刈り取った稲をかけ2週間前後かけてゆっくりと太陽の光と風で干してできたお米です。

  • THE NORTH RICE | はさかけ米
  • THE NORTH RICE | はさかけ米

昔は、日本全国で膨大な人手と労力と時間をかけて「はさかけ米」が作られていましたが、現代では便利な機械が普及しコンバインで一気に稲を刈取り脱穀し、その後、乾燥機に入れ短時間で乾燥させるという以前とは比べ物にならないほど楽な収穫方法になりました。

しかし機械で収穫したお米と「はさかけ米」では、味が異なります。
味の違いの理由は、乾燥方法の違いにあります。

稲のまま時間をかけてゆっくりと天日干しされたお米は、稲藁からの養分が徐々に米に行き渡り「後熟」していきます。
この「後熟」とは、お米がじわじわと熟し甘みと旨みが増していくことを言います。

  • THE NORTH RICE | はさかけ米
  • THE NORTH RICE | はさかけ米

このように「はさかけ米」は、非常に手間がかかりますが、一度食べるとその美味しさの虜になります。
世界最高品質の北海道米を手間暇かけさらに美味しくした「はさかけ米」を是非、ご賞味下さい。

Hokkaido rice brand【THE NORTH RICE】developed by【RIZ CORPORATION】is working on making【HASAKAKE MAI(RICE)】

【HASAKAKE MAI】is a type of rice that is made by hanging harvested rice on bamboo or wood “HASA” and slowly drying it in the sun and wind for about 2weeks.

In the old days, it took a lot of manpower, labor and time to make【HASAKAKE MAI】all over Japan, but nowadays, with the spread of convenient machines, combine harvesters harvest and thresh the rice all at once.
After that, it is put in a dryer and dried in a short time, which is an incomparably easier harvesting method than before.

However, machine-harvested rice and hasakake rice taste different.
The reason for the difference in taste lies in the difference in drying methods.

Rice that has been slowly dried in the sun for a long period of time is gradually fermented with nutrients from the rice straw and “after-ripening”.
This “after-ripening” means that the rice gradually ripens and the sweetness and “UMAMI” increase.

As you can see,【HASAKAKE MAI】takes a lot of time and effort, but once you eat it, you will be captivated by its deliciousness.
Please try【HASAKAKE MAI】, which is made with the world’s highest quality Hokkaido rice and made even more delicious.